Soalan(S)
dan Jawapan(J) berkaitan Kombucha.
S: Apa
itu Kombucha?
J: Kombucha
ialah teh yang ditapai dengan beberapa jenis bakteria dan yis, secara
tradisional dikenali sebagai Teh Cendawan Mekah, Teh Mud Mud, Ibu Som, Cendawan
Ajaib dan beberapa nama lagi. Rekod telah menunjukkan minuman ini digunakan
sebagai minuman kesihatan dalam perubatan tradisional dan diamalkan setiap
hari. Minuman ini juga terdapat dalam perubatan tradisional di China, Jepun,
Rusia, Indonesia dan mula mendapat tempat di negara-negara Eropah.
S:
Bagaimana rasa minuman ini?
J: Bergantung
kepada jenis teh dan gula yang digunakan serta masa penapaian yang diambil. Kebiasaannya Kombucha
menggunakan teh hitam (Camellia Sinensis) dan rasanya masam, manis dan
sedikit kelat teh. Minuman ini enak diminum sejuk.
S:
Mengapa perlu minum Kombucha?
J: Demi
kesihatan berpanjangan dan hari-hari mendatang yang ceria bersama keluarga, dan sebagai langkah amalan pemakanan yang baik.
S: Berapa
harga untuk mendapatkan benih atau ibu Kombucha?
J: Kami
mengamalkan amalan perkongsian. Sila rujuk senarai pemilik bagi mendapatkan bekalan yang terdekat dengan kawasan anda.
S: Apakah
khasiat minuman Kombucha?
J:
Kombucha diamalkan untuk membantu meningkatkan kesihatan dengan kandungan
antioksidan semulajadinya dan asid organik yang membantu menyeimbangkan fungsi
tubuh dan menggalakkan nyahtoksik (fungsi hati).
Kombucha
juga bertindak balas mengikut kesesuaian tubuh seseorang serta turut digunakan
merawat batuk berpanjangan, ketidakhadaman dan kelesuan. Terdapat beberapa
kajian saintifik yang dilakukan bagi membuktikan khasiat minuman ini.
S: Adakah
minuman ini Halal kerana proses fermentasi pasti menghasilkan alkohol?
J: Ya,
minuman Kombucha ini HALAL kerana alkohol
yang terhasil telah bertukar menjadi asid organik(seperti proses cuka asli). Sila KLIK untuk maklumat lanjut..
S:
Bagaimana cara meminum Kombucha yang terbaik?
J: Lebih nikmat jika disejukkan dan minum terus.
S: Adakah normal jika berasa pening atau kurang selesa selepas
minum Kombucha?
J: Ianya normal bagi sesetengah individu yang agak sensitif.
Disarankan pengambilan sedikit demi demi sedikit sehingga boleh diadaptasi oleh
tubuh badan. Berkemungkinan simptom penolakan pada peringkat awal atau pengambilan yang agak banyak untuk pertama kali. Info lanjut di sini.
S: Adakah Kombucha sesuai untuk ibu mengandung atau menyusu?
J: Ya, amat sesuai JIKA
individu tersebut telah biasa minum sebelum mengandung atau menyusu dan serasi
dengannya SERTA DIAMBIL SECARA TERKAWAL. Disarankan kepada yang pertama kali mengambilnya agar berhati-hati
kerana mungkin akan ada simptom penolakan. Sesetengah ibu menyusu telah
membuktikan dengan minum Kombucha akan menghasilkan lebih banyak susu.
* Disklaimer: Penyataan
ini tidak dikeluarkan atau diselia Food and Drug Administration. Produk ini hanya
sebagai makanan tambahan dan tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat,
mengubati atau mencegah sebarang penyakit.
No comments:
Post a Comment