Wednesday, March 30, 2016

CARA MEMBUAT TEH CENDAWAN MEKAH/MUD MUD/KOMBUCHA

CONTOH INI UNTUK 1 LITER AIR

JIKA MUD-MUD ANDA BESAR DAN ANDA KALI PERTAMA BUAT
MULAKAN DENGAN SATU LITER JUGA, INI NAMANYA SESI LATIHAN PRAKTIKAL
DAH KALI KEDUA BARU UPGRADE KE BEKAS BESAR, CONTOH 10 LITER


CONTOH INI UNTUK 1 LITER AIR
1) Sediakan air mineral/air bertapis 1000 ml [= 1liter] (kalau guna air paip kena masak dahulu semua air tu)
2) 1 cawan (dalam 100ml) air panas dimasukkan satu uncang teh biasa
3) Tapis air teh tadi setelah kembang
4) Masukkan baki air ke dalam bekas peraman (baki 900ml)
5) Masukkan teh tadi ke bekas peraman kita (bekas 1.5liter ke atas untuk kes ni)
6) Pastikan air di dalam bekas peraman sudah sejuk pada suhu bilik
7) Masukkan gula 7 sudu makan
8) Kacau sehingga semua larut
9) Masukkan mud2 yang dibeli/dapat percuma
10) Tutup bekas dengan kain nipis/tisu, elakkan penutup kedap, kita nak mud2 bernafas dengan oksigen yang banyak
11) Tunggu sehingga 5-10 hari untuk dapat hasil
12) Ambil air peraman, masukkan ke botol dan simpan dalam peti sejuk
13) Tinggalkan sedikit air peraman (dalam secawan) dalam bekas peraman untuk proses ternakan kedua
Selamat Beramal, Baca betul-betul ya

No comments:

Post a Comment